Diversiteit in de raden van bestuur van de BEL 20 beperkt zich niet tot genderdiversiteit

De nieuwe barometer ‘Board Monitor’ nam de profielen van bedrijfsleiders uit acht Europese landen onder de loep, waaronder ook België

Vierentwintig: zoveel nieuwe bestuurders werden het laatste jaar verwelkomd in de raden van bestuur van de BEL 20-ondernemingen. Maar hoe zien hun profielen eruit, en vooral: hoe verschillen ze van de rest van Europa? Dat onderzoekt Heidrick & Struggles ieder jaar met de barometer ‘Board Monitor’. Voor de allereerste keer analyseert de Europese editie van het rapport ook België, naast zeven andere landen waaronder Frankrijk, Nederland en Duitsland. Ons land onderscheidt zich door het percentage aan internationale talenten en aan bestuurders die nog actief zijn op de arbeidsmarkt.

Voor de vierde editie van de ‘Board Monitor Europe’ koos Heidrick & Struggles – een kantoor gespecialiseerd in Executive Search en Leadership Consulting – ervoor om België toe te voegen aan zijn steekproef van geanalyseerde landen [1]. In totaal werden er in 2019 maar liefst 24 nieuwe bestuurders (van de 563, alle landen samengeteld) opgenomen in de raden van bestuur van de BEL 20. Ze hebben een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, 50 % van deze nieuwe leden zijn of waren CEO en 83 % heeft al eerdere ervaring als bestuurder van een andere vennootschap. Naast deze indicatoren analyseert de barometer ook de diversiteit van de nieuwe leden.

Diversiteit: niet alleen een genderkwestie

Hoewel België iets lager dan gemiddeld scoort op het criterium ‘percentage mannen/vrouwen’ bij deze nieuwe bestuurders (42 % vrouwen in België tegenover 49 % globaal), mogen we hieruit niet concluderen dat er te weinig vrouwen in de raden van bestuur van de BEL 20 zitten. Integendeel, dit percentage toont net aan dat deze bedrijven hun quota al hadden bereikt.

Marie-Hélène De Coster, Partner in Charge van Heidrick & Struggles Brussel, legt uit: “De voorbije jaren hebben we al heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van vrouwenrepresentatie. Aangezien deze raden van bestuur hun quotum (ten minste 33 % vrouwen) al hebben bereikt, kunnen ze nu ook rekening houden met andere soorten diversiteit, die ook belangrijk zijn voor het degelijke bestuur van een onderneming.

Met andere aspecten van diversiteit komt België sterker uit de verf.

België, een pool van internationaal talent

Eén van de criteria waarop België uitmuntend scoort, is het percentage ‘non-nationals’. Zo komt 63 % van de nieuwe leden van de raden van bestuur uit het buitenland (globaal is dat slechts 39 %). Alleen Nederland doet het beter met 69 %.

Dat is niet zo verwonderlijk als we weten dat minder dan de helft van de bedrijven in de BEL 20 hun hoofdactiviteit in ons land uitoefent.

 “Aangezien Belgische bedrijven vaak internationaal georiënteerd zijn, zijn internationale profielen ook erg populair in de raden van bestuur. België biedt dus veel opportuniteiten voor talent van over de hele wereld”, voegt Marie-Hélène De Coster toe.

Zeer dynamische raden van bestuur

Een andere ‘best practice’ waarin de raden van bestuur van de BEL 20 het goede voorbeeld geven, is de evenwichtige verdeling tussen actieve en gepensioneerde leden. Zo is 83 % van de nieuwe Belgische bestuurders die in 2019 werden benoemd nog actief op de arbeidsmarkt, wat het hoogste percentage is van alle geanalyseerde landen (het gemiddelde van dit criterium bedraagt 46 %).

Marie-Hélène De Coster is tevreden: “Een raad van bestuur zou een juiste balans moeten nastreven tussen actieve professionals en ervaren leden. Om voor de hand liggende redenen is het uiteraard belangrijk om een beroep te kunnen doen op bestuurders die zich hebben bewezen na een lange loopbaan. Minder ervaren leden die nog steeds actief zijn op de arbeidsmarkt kunnen hun recente inzichten en kennis inbrengen om zo de nieuwe uitdagingen van het werkmilieu het hoofd te bieden.”

De toekomst zal uitwijzen of die trends zich blijven versterken of dat andere soorten diversiteit (zoals meer atypische profielen voor het bedrijfsleven, met bijvoorbeeld zeer specifieke kennis inzake duurzaamheid, human resources of cybersecurity) de overhand zullen krijgen bij de selectie van nieuwe kandidaten voor een raad van bestuur.

Hieronder kunt u het volledige ‘Board Monitor Europe’-rapport van 2020 downloaden.

 

[1] België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk

Board Monitor Europe 2020

PDF - 4.0 Mb

Board Monitor Europe 2020 - Snapshot Europe

PDF - 98 Kb

Board Monitor Europe 2020 - Snapshot Belgium

PDF - 93 Kb

Ariane Goossens

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Heidrick & Struggles

Heidrick & Struggles (Nasdaq: HSII) is een van de toonaangevende kantoren in Executive Search en Leadership Consulting op het hoogste niveau. Het kantoor richt zich voornamelijk op leiderschapskwesties op het niveau van directiecomités en raden van bestuur. Heidrick & Struggles biedt gediversifieerde en op maat gemaakte oplossingen op het gebied van Executive Search, beoordeling en ontwikkeling van leiderschap, en effectiviteit van een organisatie en een team. Vandaag de dag werken de leiderschapsdeskundigen van Heidrick & Struggles vanuit belangrijke zakencentra in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en de Aziatisch-Pacifische regio.

Heidrick & Struggles is sinds 1971 aanwezig in België en is een internationaal bedrijf met een sterke lokale verankering. Het profiteert dus zowel van een grondige kennis van de lokale markten als van een uitzonderlijke wereldwijde database en beproefde tools en methodologieën, die wereldwijd geharmoniseerd zijn.

Meer dan ooit tevoren is het essentieel voor bedrijven om leiders te evalueren, te selecteren, te ontvangen, op te leiden en te ontwikkelen die in staat zullen zijn om doorheen een dynamische en bijzonder onvoorspelbare omgeving te navigeren. Deze leiders moeten ook de teams leiden, die de bouwstenen zijn van organisaties en de katalysatoren voor elke transformatie. De organisaties zelf moeten zich zowel op structureel niveau, als op het niveau van hun fundamentele waarden in vraag stellen. Heidrick & Struggles is erop gericht om haar klanten te adviseren, met een aanpak op maat, en de meest relevante instrumenten te implementeren om hen te begeleiden naar oplossingen die de prestaties naar een hoger niveau tillen.

Het kantoor van Heidrick & Struggles Brussel telt nu dertien medewerkers, waaronder zes consultants: Emma Burrows, Marie-Hélène De Coster, Sylvain Dhenin, Fabrice Lebecq, Thierry Lindenau en François-Xavier Ragot. 

Voor meer informatie over Heidrick & Struggles kunt u terecht op www.heidrick.com

Neem contact op met

www.heidrick.com