Belgische CEO’s zijn steeds jonger en beginnen hun carrière vaak in een andere bedrijfssector

Een blik op de resultaten van 2019 met een analyse van de post-corona CEO-benoemingen

Het bureau Heidrick & Struggles dat gespecialiseerd is in Executive Search en Leadership Consulting heeft de 10de editie van zijn CEO-barometer ‘Route to the Top’ gepubliceerd. Voor de tweede keer werd ook België onder de loep genomen, naast 19 andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en zelfs Brazilië en China. Bepaalde tendenzen die zich het afgelopen jaar aftekenden, lijken zich nu ook in ons land door te zetten. Meer bepaald de jonge leeftijd waarop de bedrijfsleiders van de Bel 20 voor de eerste keer tot CEO werden benoemd (48% voor hun 45 jaar). Met een mandaat van ongeveer 10 jaar zijn zij ook meteen de CEO’s die het langst op post blijven. In België is bovendien een bijzonder hoog percentage aan CEO’s dat verandert van bedrijfssector: een derde van hen komt uit een andere branche. Zij brengen vaak nieuwe ervaringen en ideeën mee.

Een ander opmerkelijk gegeven in deze 10e editie van het rapport, is dat naast de 965 CEO’s die in 2019 in functie traden, ook 30 CEO’s benoemd werden sinds het begin van de coronacrisis. Hierbij heeft men willen nagaan of er merkbare tendensverschillen zijn tussen 2019 en 2020.

Belgische CEO’s: jong benoemd en gedurende vele jaren trouw aan hun functie

48% van de huidige Bel 20 bedrijfsleiders werd benoemd voor hun 45 jaar, dit is 10 procent meer vergeleken met de studie van 2019. België springt hiermee over Noorwegen, dat vorig jaar op nummer 1 stond met 44% (een percentage dat dit jaar een terugval kent naar 36%) en boven het globale percentage van 22 %.

CEO’s beginnen er in ons land niet alleen vroeg aan, maar blijven tegelijk vele jaren trouw aan hun functie. Belgische CEO’s zijn dus verre van jobhoppers. Gemiddeld beoefenen bedrijfsleiders van de Bel 20 hun functie uit voor een duur van om en bij de 10 jaar (9,9 jaar om precies te zijn). Wanneer we even vergelijken met andere landen zien we dat zich dat naar een globaal gemiddelde vertaalt van slechts 6,2 en in Zweden van zelfs maar 3,9%.

Een ervaring die ook andere sectoren ten goede komt

Belgische CEO’s die uiteindelijk toch vertrekken, doen dit vaak om in een andere bedrijfssector aan de slag te gaan. De cijfers bevestigen dit, 33% van de Bel 20 bedrijfsleiders werkte voordien in een andere sector. Ons land staat hiermee helemaal bovenaan het klassement, in ex-aequo met Portugal, en scoort ver voorbij het gemiddelde van 17%.

Marie-Hélène De Coster, Partner-in-Charge bij Heidrick & Struggles Brussel, verduidelijkt : « Dergelijke profielen zijn een ware aanwinst voor onze bedrijven. CEO’s die in hun vorige functie reeds voor bepaalde uitdagingen stonden, kunnen hun ervaringen delen en kunnen ook beter oplossingen voor bepaalde problemen aanreiken ».

Zal corona alle inspanningen omtrent diversiteit tenietdoen ?

Bovenstaande tendenzen zijn tekenend voor het jaar 2019, maar uiteraard dienen we ons de terechte vraag te stellen of de coronacrisis dit alles door elkaar heeft geschud. Om op deze vraag te kunnen antwoorden, richt de 10de editie van ‘Route to the Top’ zich uitzonderlijk op CEO-profielen die dit jaar werden benoemd. Heidrick & Struggles heeft om die reden ook 30 CEO’s die benoemd werden tussen maart en juni 2020 mee opgenomen in de barometer. In ons land werd in die periode geen enkele nieuwe CEO aangesteld.

Wat onmiddellijk opvalt zijn de cijfers die de diversiteit weerspiegelen, een criterium waarbinnen een duidelijke terugval merkbaar is. De recente opwaartse trend op vlak van vrouwelijke nominaties voor de functie van CEO die op 9% zat, is zichtbaar gedaald tot 3% sinds het begin van de pandemie.

Marie-Hélène De Coster legt uit : « Wanneer we de post-coronacijfers bekijken, is het duidelijk dat bedrijven zo weinig mogelijk risico’s hebben genomen. Dat was hun prioriteit tijdens de crisis. Zo stellen we vast dat een zogenaamde C-Suite ervaring opnieuw als een enorme troef beschouwd wordt en dat de voorkeur gegeven wordt aan ervaren externe profielen in plaats van interne kandidaten. Het feit dat vrouwen hier momenteel minder aan beantwoorden, maakt dat dit jammer genoeg ook voelbaar is in de verhouding man-vrouw en binnen een hele reeks andere criteria».

Betekent dit dat het management het pad van de diversiteit in de brede zin van het woord voorgoed verlaten heeft ? Dat is in elk geval niet de bedoeling volgens een bevraging van 10 CEO’s in het kader van de ‘Route to the Top’-studie. Hier zaten ook twee Belgische CEO’s bij : Guillaume Boutin (Proximus) en Jean-Christophe Tellier (UCB).

Volgens Guillaume Boutin worden de ervaring en de beslissingen van een CEO op vlak van duurzaamheid steeds belangrijker bij een evaluatie van zijn of haar skills: « Wanneer binnen 2 of 3 jaar mijn waardepropositie niet verantwoord is vanuit een ecologisch, duurzaam en maatschappelijk oogpunt heb ik als CEO een groot probleem. Ik zal geen goeie beurt maken bij onze klanten. Het zal beginnen bij onze kinderen die vandaag al heel wat meekrijgen over duurzaamheid op school en snel de rest van onze maatschappij bereiken. »

Jean-Christophe Tellier, drukt zich uit in termen van diversiteit met een speciale focus op etnische origine: « De Black Lives Matter beweging zou een enorme impact moeten hebben op de farmasector aangezien je er moet voor zorgen dat de Black community vertegenwoordigd is, niet alleen in je leadership, maar tevens in klinische studies. De beperkte vertegenwoordiging heeft te maken met financiële overwegingen. De kosten- en tijdsvoordelen van lokale hubs in Oost-Europa zijn immers aanzienlijk. Een bedrijf moet dus teruggaan naar zijn oorspronkelijke doelstelling en niet enkel focussen op het eindresultaat.”

 

De toekomst zal dus uitwijzen of de vastgestelde tendenzen tijdens de coronacrisis zich zullen verderzetten op lange termijn of deze eerder een tijdelijk gevolg zijn van een overlevingsstrategie van bedrijven in een wereldwijd moeilijk en concurrerend klimaat.

U vindt het volledige rapport ‘Route to the Top’ 2020 hieronder, net als de resultaten voor België.

Route to the Top 2020

PDF - 6.7 Mb

Snapshot België

PDF - 324 Kb

Ariane Goossens

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Heidrick & Struggles

Heidrick & Struggles (Nasdaq: HSII) is een van de toonaangevende kantoren in Executive Search en Leadership Consulting op het hoogste niveau. Het kantoor richt zich voornamelijk op leiderschapskwesties op het niveau van directiecomités en raden van bestuur. Heidrick & Struggles biedt gediversifieerde en op maat gemaakte oplossingen op het gebied van Executive Search, beoordeling en ontwikkeling van leiderschap, en effectiviteit van een organisatie en een team. Vandaag de dag werken de leiderschapsdeskundigen van Heidrick & Struggles vanuit belangrijke zakencentra in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en de Aziatisch-Pacifische regio.

Heidrick & Struggles is sinds 1971 aanwezig in België en is een internationaal bedrijf met een sterke lokale verankering. Het profiteert dus zowel van een grondige kennis van de lokale markten als van een uitzonderlijke wereldwijde database en beproefde tools en methodologieën, die wereldwijd geharmoniseerd zijn.

Meer dan ooit tevoren is het essentieel voor bedrijven om leiders te evalueren, te selecteren, te ontvangen, op te leiden en te ontwikkelen die in staat zullen zijn om doorheen een dynamische en bijzonder onvoorspelbare omgeving te navigeren. Deze leiders moeten ook de teams leiden, die de bouwstenen zijn van organisaties en de katalysatoren voor elke transformatie. De organisaties zelf moeten zich zowel op structureel niveau, als op het niveau van hun fundamentele waarden in vraag stellen. Heidrick & Struggles is erop gericht om haar klanten te adviseren, met een aanpak op maat, en de meest relevante instrumenten te implementeren om hen te begeleiden naar oplossingen die de prestaties naar een hoger niveau tillen.

Het kantoor van Heidrick & Struggles Brussel telt nu dertien medewerkers, waaronder zes consultants: Emma Burrows, Marie-Hélène De Coster, Sylvain Dhenin, Fabrice Lebecq, Thierry Lindenau en François-Xavier Ragot. 

Voor meer informatie over Heidrick & Struggles kunt u terecht op www.heidrick.com

Neem contact op met

www.heidrick.com