Belgische bedrijven kiezen voor verandering: Nieuwe gezichten en groene ambities in raden van bestuur
De Heidrick & Struggles Board Monitor 2023 onthult opmerkelijke trends in BEL-20 bedrijven.
Brussel, - Heidrick & Struggles, een toonaangevend internationaal kantoor gespecialiseerd in Executive Search en Leadership Consulting, publiceert een zevende editie van zijn jaarlijkse Europese ‘Board Monitor’. Voor de vierde keer wordt België opgenomen in dit rapport, samen met 14 andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.
Deze studie biedt een diepgaande analyse van de samenstelling van raden van bestuur binnen BEL-20 bedrijven. De belangrijkste bevindingen van dit jaar zijn een toename van nieuwe bestuursbenoemingen met een nadruk op financieel leiderschap, een verjonging in het bestuur, verbeterde genderdiversiteit en een grotere focus op duurzaamheid.
Toename van financieel leiderschap in bestuursbenoemingen
Na een relatieve status quo in het vorige rapport, zijn er in 2022 een aanzienlijk aantal nieuwe benoemingen in de raden van bestuur van de BEL-20. Uit de studie blijkt een toename van 53% in nieuwe bestuursbenoemingen sinds het laatste rapport, met 20 nieuwe benoemingen. Bovendien heeft 70% van de BEL-20 bedrijven een nieuwe bestuurder benoemd, vergeleken met 45% in 2021. Opmerkelijk is dat er het afgelopen jaar een bijzondere interesse was voor CFO-profielen. Met 26% van de nieuwe bestuursleden die CFO-ervaring hebben, staat België op de tweede plaats, net achter Zweden (28%), terwijl het Europese gemiddelde op 15% ligt.
Marie-Hélène De Coster, Partner in Charge bij Heidrick & Struggles Benelux, geeft commentaar op deze bevindingen: "De governance blijft een topprioriteit voor raden van bestuur. CFO-profielen bieden een belangrijke financiële ondersteuning aan het directiecomité en nemen vaak de leiding van de auditcomités, die garant staan voor een goede governance binnen een bedrijf."
Ondanks de groeiende interesse in CFO-profielen, blijven andere C-suite ervaringen ondervertegenwoordigd in de bestuursbenoemingen van België. Slechts 9% van de benoemingen omvat bestuurders met ervaring buiten de CEO, CFO en COO rollen, wat het laagste percentage is in vergelijking met het Europese gemiddelde van 21%. ‘Er wordt echter voorspeld dat de rol van CHRO's (Chief Human Resources Officer) in de toekomst belangrijker zal worden.
“Men erkent dat menselijk kapitaal en leiderschap steeds hoger op de agenda van de bestuursvergaderingen komen te staan. De toename van CHRO's in raden van bestuur zou een positieve ontwikkeling zijn, omdat zij kunnen helpen bij talentmanagement, wat momenteel een grote uitdaging is’’, aldus De Coster.
België neemt het voortouw: verjonging en vervrouwelijking in de raden van bestuur
België onderscheidt zich door een duidelijke verjonging in de recente bestuursbenoemingen. In 2022 is de gemiddelde leeftijd van de nieuw benoemde bestuursleden aanzienlijk gedaald tot 52,8 jaar, een verjonging vergeleken met de gemiddelde leeftijd in voorgaande jaren (57,5 in 2021 vs. 55,8 in 2022 vs. 55 in 2019). Deze verjonging plaatst België als een van de landen met de jongste nieuw benoemde bestuursleden in de studie, waarbij alleen Polen een lager gemiddelde kent van 50,2 jaar. Het jongste nieuw benoemde bestuurslid in België is opmerkelijk jong met slechts 37 jaar.
België merkt een gestage toename van bestuurders die voor het eerst een rol in een raad van bestuur op zich nemen binnen de BEL-20. Deze 'eerstelingen' vertegenwoordigden een indrukwekkende 50% in 2022, in vergelijking met 46% in 2021 en 33% in 2020. Deze toename plaatst België boven het Europese gemiddelde van 39% voor dergelijke eerste bestuurservaringen. Hoewel België nog niet de cijfers haalt van landen zoals Polen en Spanje, die elk 55% bereikten, en Portugal, dat de ranglijst aanvoert met een indrukwekkende 80%, is de groeiende aanwezigheid van nieuwe bestuurders een positieve trend.
Marie-Hélène De Coster reageert: "Vorig jaar weerspiegelden de schaarse benoemingen binnen de raden van bestuur van de BEL-20 de uitdagende sociale en economische situatie. In tijden van crisis en onzekerheid neigen bedrijven ernaar om risico's zoveel mogelijk te beperken en terug te keren naar de vaste waarden. Hoewel de situatie in sommige sectoren nog steeds delicaat is, zien we een hernieuwd vertrouwen. De BEL 20-bedrijven hebben deze kans aangegrepen om te verjongen en nieuwe gezichten aan hun raden van bestuur toe te voegen die nog nooit eerder in zo'n rol hebben gezeten."
Bovendien hebben Belgische bedrijven een enorme vooruitgang geboekt in genderdiversiteit, met 60% van de nieuwe benoemingen die vrouwelijke bestuursleden omvatten. In vergelijking met 2021 (31%) is dit bijna een verdubbeling. België staat hiermee op gelijke voet met Denemarken en Spanje en wordt enkel overtroffen door Portugal (67%), ruim boven het Europese gemiddelde van 49%.
Grotere focus op duurzaamheid
Voor het eerst investeren de raden van bestuur van de BEL-20 bedrijven in profielen met ervaring in duurzaamheid. In 2022 hebben 10% van de nieuwe bestuursleden een achtergrond of ervaring in duurzaamheid, wat in lijn ligt met het Europese gemiddelde.
De Coster licht toe: "Er is zeker een toename in het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven ten opzichte van de planeet. Bedrijven zijn niet alleen verantwoordelijk op economisch vlak, maar ook op sociaal en ecologisch vlak. Dit komt overeen met de 3 P's: People, Planet, Profit. Raden van bestuur spelen een cruciale rol in het degelijk begeleiden van het directiecomité over duurzaamheidskwesties en het overtuigen van aandeelhouders om te investeren in duurzaamheid, en dus duurzaam te investeren. Bovendien is dit ook gunstig voor het werven van talent van de nieuwe generaties, aangezien het overduidelijk is dat deze consistentie en waarden van een bedrijf vooropstellen bij de keuze van een toekomstige werkgever.‘’
Board Monitor Europe 2023.pdf
PDF - 912 Kb
Ariane Goossens