Bel 20 bereid om risico's te nemen door CEO's te benoemen die gemiddeld jonger en minder ervaren zijn dan het wereldwijde gemiddelde

Genderdiversiteit blijft een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst

Brussel, - Het adviesbureau voor executive search en leiderschapsconsulting Heidrick & Struggles presenteert de resultaten van ‘Route to the Top’, hun jaarlijkse wereldwijde analyse van CEO profielen. België, dat voor de vierde keer werd opgenomen in de steekproef, onderscheidde zich opnieuw op basis van zijn 22 CEO’s van de BEL 201. België is één van de vier landen, op een totaal van 25 bestudeerde landen², dat een toename kende in benoemingen sinds het vorige jaarrapport. Van alle CEO’s van de Bel 20 werd 23% in het laatste jaar aangesteld.

"Belgische CEO's in beweging: 5 nieuwe benoemingen”

Het is een trend die jaar na jaar naar voren komt uit het rapport van Heidrick & Struggles 'Route to the Top'. Belgische CEO's behoren tot de jongst benoemde en de hoogst opgeleide. De editie van 2022 vormt hierop geen uitzondering. De Bel 20 CEO's werden gemiddeld op 45,7-jarige leeftijd benoemd - het laagste cijfer van de 25 geanalyseerde landen - en 36% onder hen werd voor hun 45e verjaardag benoemd (vergeleken met 25% wereldwijd en 23% op Europees niveau). Daarnaast is maar liefst 82% van de Belgische bazen hoger opgeleid, 20% meer dan het mondiaal gemiddelde (62%). Alleen Finland scoort hoger met 92%.

Hoewel de resultaten voor sommige criteria stabiel bleven, is er een opmerkelijke vaststelling in deze editie: België is één van de vier landen (samen met Canada, Hong Kong en Italië) waar een toename werd opgetekend in het aantal benoemingen sinds het vorige rapport. Van de 22 CEO’s van de Bel 20 startte 23% zijn/haar functie in het afgelopen jaar. Als direct gevolg van deze nieuwe benoemingen daalde de gemiddelde ambtstermijn van CEO’s in België, die traditioneel hoog scoorde, van 11,1 jaar (2021) naar 9,7 jaar (2022). Mexico wordt daardoor met een gemiddelde ambtstermijn van 10,6 jaar het enige land uit de steekproef dat beter scoort dan België. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 6,8 jaar.

Een gemiste kans in genderdiversiteit?

Een ander opmerkelijk gegeven: van deze 5 nieuwe Belgische CEO’s is geen enkele… een vrouw. ​ De Bel 20 blinkt over het algemeen al niet uit qua diversiteit, slechts 5% van de CEO’s is een vrouw. Op mondiaal en Europees niveau doen we het (iets) beter met 7%. Diversiteit staat hoog op de agenda, zoals de recente Europese voornemens bewijzen, maar deze prioriteit komt niet zozeer tot uiting in de feiten.

“In onze laatste studie³ over genderquota stelden we al vast dat de Belgische uitvoerende comités achterbleven, met een vertegenwoordiging van slechts 16% vrouwen voor de Bel 20 en Bel Mid. Het valt te betreuren dat bij de nieuwe CEO-benoemingen in de Bel 20 hier niet beter rekening mee gehouden werd. ​ Dit is des te jammer te moeten vaststellen daar in ons land, in deze editie van "Route naar de top", 50% van de benoemingen, interne benoemingen waren. Gewetensvol en doelbewust werk maken van genderdiversiteit is zeker aan te raden. Het opbouwen van een vrouwelijke linie aan talenten is niet alleen gunstig voor de prestaties van een bedrijf, maar betekent anticiperen op de Europese richtlijn die pleit voor de bevordering van het leiderschap van vrouwen en het wegwerken van de belemmeringen voor vrouwelijk ondernemerschap," aldus Marie-Hélène De Coster, Partner-in-Charge van Heidrick & Struggles Belux.

Bijna de helft van de CEO's had geen C-Suite ervaring

Op andere diversiteitscriteria lijkt de Bel 20 er echter niet voor terug te schrikken om bepaalde risico's te nemen.

Zo is C-Suite ervaring in ons land geen voorwaarde om CEO te worden. 41% van de Bel 20-leiders had nog nooit een functie als CFO, COO, enz. bekleed alvorens de teugels van 'hun' bedrijf in handen te krijgen. Dit is een belangrijk resultaat in vergelijking met het wereldwijde (26%) en Europese (27%) gemiddelde, maar ook in vergelijking met eerdere Belgische cijfers: in 2021 bedroeg dit percentage slechts 29%.

"De risicobereidheid van de Bel 20 komt niet alleen tot uiting in de C-Suite ervaring, maar ook in de leeftijd waarop CEO's worden benoemd, die in ons land bijzonder vroeg is. Ook de instroom van het grote aantal profielen uit andere sectoren (36% van de Bel20 CEO's) en 'niet-onderdanen' (27%) illustreren risicobereidheid. Ik nodig Belgische bedrijven dan ook uit om intentioneel moedige maatregelen te nemen op het gebied van genderdiversiteit. Het is niet alleen een noodzaak maar ook een echte opportuniteit", besluit Marie-Hélène De Coster.

Het volledige rapport 'Route naar de top' 2022 vindt u hieronder, evenals een one-pager met de resultaten voor België.

Route to the Top 2022 Snapshot Belgium

PDF - 542 Kb

Route to the Top 2022

PDF - 2.3 Mb

1 Twee Bel 20-bedrijven (Ackermans & van Haaren en WDP) hebben CO-CEO's, wat het cijfer van 22 CEO's voor 20 bedrijven verklaart.

2 De steekproef omvat de volgende 25 landen: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Hongkong, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Mexico, Canada, de Verenigde Staten, Kenia en Zuid-Afrika.

3 Stand van zaken van de vertegenwoordiging van vrouwen in de directiecomités van de Bel 20 en Bel Mid: persbericht (oktober 2022)


Ariane Goossens

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Heidrick & Struggles

Heidrick & Struggles (Nasdaq: HSII) is een van de toonaangevende kantoren in Executive Search en Leadership Consulting op het hoogste niveau. Het kantoor richt zich voornamelijk op leiderschapskwesties op het niveau van directiecomités en raden van bestuur. Heidrick & Struggles biedt gediversifieerde en op maat gemaakte oplossingen op het gebied van Executive Search, beoordeling en ontwikkeling van leiderschap, en effectiviteit van een organisatie en een team. Vandaag de dag werken de leiderschapsdeskundigen van Heidrick & Struggles vanuit belangrijke zakencentra in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en de Aziatisch-Pacifische regio.

Heidrick & Struggles is sinds 1971 aanwezig in België en is een internationaal bedrijf met een sterke lokale verankering. Het profiteert dus zowel van een grondige kennis van de lokale markten als van een uitzonderlijke wereldwijde database en beproefde tools en methodologieën, die wereldwijd geharmoniseerd zijn.

Meer dan ooit tevoren is het essentieel voor bedrijven om leiders te evalueren, te selecteren, te ontvangen, op te leiden en te ontwikkelen die in staat zullen zijn om doorheen een dynamische en bijzonder onvoorspelbare omgeving te navigeren. Deze leiders moeten ook de teams leiden, die de bouwstenen zijn van organisaties en de katalysatoren voor elke transformatie. De organisaties zelf moeten zich zowel op structureel niveau, als op het niveau van hun fundamentele waarden in vraag stellen. Heidrick & Struggles is erop gericht om haar klanten te adviseren, met een aanpak op maat, en de meest relevante instrumenten te implementeren om hen te begeleiden naar oplossingen die de prestaties naar een hoger niveau tillen.

Het kantoor van Heidrick & Struggles Brussel telt nu dertien medewerkers, waaronder zes consultants: Emma Burrows, Marie-Hélène De Coster, Sylvain Dhenin, Fabrice Lebecq, Thierry Lindenau en François-Xavier Ragot. 

Voor meer informatie over Heidrick & Struggles kunt u terecht op www.heidrick.com

Neem contact op met

www.heidrick.com